Hälleviks Segling

Uppdaterad den 3 oktober 2023

Säsongen 2023 innehöll många fina seglings-tillfällen:

 • 6 klubb-seglingar på onsdagskvällar på våra fasta banor
 • SSF certifierad seglarskola med 13 barn/ungdomar under en fin julivecka
 • Eskadersegling med Trissjollar till Tosteberga Hamn
 • Match-racing i 2-kronor med 8 besättningar
 • Hanö Runt för kölbåtar
 • Träning för jolleseglare, fortsättningsnivå
 • Deltagande i Sölvesborgs Kommun Idrottens Dag

Vi tackar alla som deltagit i våra arrangemang och för många fina bidrag till dessa aktiviteter med arbetsinsatser och lån av utrustning! Vi hälsar alla seglare mycket välkomna åter till säsongen 2024!

Träningstillfälle för E-jolle, OK och Laser!

Den 2/9 och 3/9 mellan kl 10 – ca kl 13 erbjuder vi jolleseglare med egen jolle en fin träningsmöjlighet med Jesper Thomasson som instruktör. Passen är inriktade på teknik och trim och innehåller teori och praktik.

Jesper är framgångsrik E-jolleseglare såväl i Sverige som internationellt.

Frågor besvaras av Börje (070-2984667).

Anmälan senast 27/8 till vernet@telia.com

Välkomna till Hälleviks Segling 2023!

Säsongstart: vi träffas vid klubbhuset 19 maj kl 16-17 för planering av seglingssäsongen 2023. Alla intresserade är välkomna oavsett ålder, tidigare erfarenhet och om du har egen jolle/båt eller ej. Det är vi klubbmedlemmar som tillsammans skapar de aktiviteter vi vill ha! Dagarna 18-21/5 kommer det att vara stor seglingsaktivitet i Hällevik då vi har besök av Sverige-eliten i E-jolle som har både läger och kappseglingar utgående från vår hamn.

Klubbseglingar i Hällevik är planerade till 7/6; 21/6; 5/7; 19/7; 2/8 och 16/8

Årets klubbseglingar vanns av Karina Petterson med 3 fullföljda seglingar, grattis!

Här kan alla delta och seglingarna sker under enkla former och stor trivsel. Hör även av dig om du vill delta men saknar egen båt, så försöker vi ordna en plats åt dig. Så här går det till:

Anmälan före kl 16 seglingsdagen via sms till Börje (070-2984667) eller Jan (070-9623485) med uppgift om båttyp, båtnamn, rorsmans namn/telefonnummer/mail samt SRS-tal om ni har ett eget SRS-mätbrev. Bana meddelas kl 17 seglingsdagen via sms inkl individuell starttid. Varje seglare ansvarar för att starta i enlighet med tilldelad starttid, eventuell tjuvstart ansvarar seglaren för att åtgärda (ladda ner och använd appen FlipClock). Första båts start planeras till ca 17.30-17.45. Varje båt rapporterar sin målgångstid via sms till Börje/Jan. Resultat för seglingen är målgångsordning. Resultatet för seglingen och sammanlagt meddelas via mail eller sms till deltagarna.

Seglingarna genomförs som jaktstart enligt SRS, dvs med olika starttider beroende på SRS-tal och teoretiskt beräknad samtidig målgång. Först i mål vinner seglingen. Seglingarna sker efter sjövägsreglerna med tillägg av att ordentlig plats skall lämnas för annan båt vid rundning av märke. Banan har start och mål mellan två röda utlagda bojar strax utanför Hälleviks hamn. Banan går därefter mellan fasta märken utanför Hällevik och anpassas så att en båt med SRS-tal 1,00 får en beräknad seglingstid om en timme. Maxtid, en båt som inte är i mål innan 20.00 anses ha utgått. Resultatberäkning för serien utgår från att deltagande premieras före resultat. Den båt som fullföljt flest delseglingar vinner. Vid samma antal genomförda delseglingar, gäller sammanlagt resultat.   

Fasta banor är:

 1. Björkenabben:   S – Abb – Dbb – M 3,47 Nm
 2. Dubbelrev:         S – Abb – Ebb – Asb – M 5,68 Nm 
 3. Flädjan:             S – Asb – Bbb – Abb – M    5,96 Nm
 4. Till havs:            S – Dbb – Cbb – Dsb – M 5,32 Nm
 5. Snurren:            S – Abb – Fbb – Dsb – M 3,82 Nm
 6. Åttan: S – Dsb – Fbb – Dsb – M 2,52 Nm

Match-racing 12 augusti 2023

OTS och Hälleviks Båtklubb arrangerade en enkel men trivsam matchracing i jollar typ Tvåkrona i samband med Hälleviks Jazzfestival den 12/8.

8 deltagande besättningar från Karlskrona Jolleklubb och Hälleviks Båtklubb seglade kval i 2 grupper följt av semifinaler och petit final och final.

Segrare Karlskrona lag 1 följt av Hälleviks lag 1.

Vi tackar alla funktionärer för deras insatser som möjliggjorde dagens seglingar.

Seglarskola 2023

Hälleviks Båtklubb genomförde SSFs certifierade seglarskola under perioden 17-21/7 2023. 13 ungdomar i åldern 9-14 år deltog och lärde sig segla i friska västliga vindar!

För fint stöd till seglarskolan vill vi tacka OTS, SSF, RF-SISU, Sölvesborg Bygg, Extra Mjällby samt ett antal medlemmar som bidrog med stora arbetsinsatser och lån av utrustning.

Vår seglarskola uppmärksammades också i ett fint inslag i SVT Blekinge den 20/7.

Hanö Runt 26/8

Årets Hanö Runt seglades i gråmulet väder men med fina sydliga vindar ca 6 m/s.

Startfältet bestod av 6 båtar från klubbarna i Hällevik, Karlshamn och Sölvesborg.

Vinnare blev Jan-Erik Jönsson från Sölvesborgs Segelsällskap.

Klubbmästare HBK 2023 blev Tomas Petterson.

Deltagaravgiften är 250 kr/båt och betalas till HBKs bankgiro 5168-4678.

Jollar: klubben har 2 optimistjollar för användning av medlemmar. Kontakta någon i seglings-sektionen (se nedan) om ni önskar låna optimistjollar eller behöver plats för egen jolle. 

Klubben har även en gummibåt som användes som säkerhets/följebåt vid seglarskolan och seglingar arrangerade av klubben. Båten får även användas av enskilda medlemmar som säkerhetsbåt när medlemmars barn/ungdomar lånar klubbens optimistjollar eller använder egen jolle. För sådan användning gäller att tillstånd skall inhämtas från Seglings-sektionen, att användaren har fullt ansvar för båten under lånet, att användaren håller med bränsle (bensin 95/98 oktan) och att användning endast får ske i direkt anslutning till Hällevik. Båten får ej användas för annat syfte än här beskrivet.

Kontakta gärna Seglinssektionen: Börje Vernet 070-2984667; Jan Fornander 070-9623485; Staffan Björklund 070-2612696

Resultat från Hanö Runt

Artikel i BLT

https://etidning.blt.se/shared/article/ungdomarna-tar-det-med-ro-pa-seglarkursen-otroligt-roligt/Zj-pzo4b